Vil din kommune bli en hjelp som hjelper-kommune?

Flere og flere kommuner har lagt om tjenestene innen psykisk helse og rus. Lett tilgjengelig hjelp uten byråkrati der man legger vekt på tilbakemeldinger fra dem man skal hjelpe, og utvikler tjenestene sammen med dem. Resultatet er hjelp til alle, ingen ventelister og folk får det bedre og greier seg raskere uten hjelpere.

Arbeidet med Hjelp som hjelper begynte i Stange kommune og utviklingen av Stangehjelpa. Erfaringene herfra er beskrevet i boken “Hjelp som hjelper. Psykisk helsetjeneste med lav terskel.” Senere har mange kommuner utviklet tjenestene sine etter de samme verdiene og prinsippene. Hjelp som hjelper er en verdibasert måte å jobbe på, heller enn et program eller en metode som skal implementeres. Tilbakemeldinger fra dem vi skal hjelpe spiller en avgjørende rolle, og mange begynner derfor arbeidet med å innføre Feedback Informerte Tjenester (FIT) i tjenesten. Hvorvidt man begynner med å innføre FIT eller arbeider med selve riggingen av -hjelpa er det ulike erfaringer på ute i kommunene. Ta kontakt så kan jeg fortelle mer om det. En hjelp som hjelper-tjeneste utvikles i kontekst, og vil derfor ikke se lik ut fra kommune til kommune. For å gi dere gode råd, trenger jeg derfor å få vite om deres unike kommune og behov.

Noen kommuner har tatt navnet -hjelpa, slik som Sortlandshjelpa, Venneslahjelpa, Oslohjelpa, Fredrikstadhjelpa, Kongsberghjelpa og mange flere. Noen har opprettet -hjelpa for barn og unge, andre for voksne og noen for hele aldersgruppen 0-100år. Man kan gjerne begynne med en aldersgruppe, for så å utvide. Andre kommuner har ikke tatt dette navnet, men jobber etter de samme prinsippene og har innført FIT. Man må ikke kalle seg -hjelpa for å utvikle en Hjelp som hjelper tjeneste, det velger man selv. For mange kommuner oppleves dog navnet som en drivkraft for å utvikle en felles kultur.

Ring meg for en uforpliktende prat. Da kan jeg høre hvor dere er i prosessen, og hvilke ønsker og behov dere har. Jeg kan også fortelle mer om hva det vil innebære å utvikle en hjelp som hjelper-tjeneste,

En uforpliktende prat

Hvis dere er usikre på om dere ønsker å gå igang, eller trenger å forankre arbeidet kan det være lurt med et inspspirasjonsforedrag eller veiledningsmøte. Dette kan skje på flere måter, både digitalt og ved fysisk oppmøte

Inspirasjon / introduksjon

Når dere har bestemt dere for å gå for en hjelp- som hjelper tjeneste kan vi arrangere en to-dagers workshop for alle som skal være med i -hjelpa + lederne. Jeg har god erfaring med slike dager, det er til stor hjelp for å sette kursen videre og forankre arbeidet hos de ansatte. Dagene skreddersys etter deres behov.

To dagers workshop

Hør om Hjelp som hjelper på podkasten til Fremtidens kommuner

På min podkast Birgit inviterer har jeg en episode med Stine og Marianne fra Stangehjelpa der de forteller hvordan det var å jobbe i en hjelp som hjelper-tjeneste, og en episode med Katrine Ekerholt om Oslohjelpa Nordstrand. Samtalene kan høre her, eller strømmes fra Spotify, Apple podkast mm.